- Het in 2017 opgerichte Scenic Biotech uit Amsterdam heeft een deal van 375 miljoen dollar gesloten met de Amerikaanse biotechreus Genentech.
- De startup heeft een revolutionaire techniek ontwikkeld die kan helpen bij het bestrijden van ziektes met een genetische oorzaak.
- De onlangs aangestelde CEO Oscar Izeboud wil Scenic Biotech op termijn naar de beurs brengen.
De Amsterdamse startup Scenic Biotech heeft een deal gesloten van 375 miljoen dollar met het Amerikaanse Genentech om via zijn revolutionaire techniek ‘lichaamseigen medicijnen’ te helpen ontdekken.
Oprichters Sebastian Nijman en Thijn Brummelkamp worden niet rijk van de deal, want de miljoenen van Genentech gaan rechtstreeks naar de bedrijfskas. Genentech wordt in ruil daarvoor eigenaar van alle onderzoeksresultaten, maar krijgt geen aandelen, schrijft de Telegraaf.
Scenic Biotech heeft een revolutionaire techniek ontwikkeld voor het bestrijden van ziektes met een genetische oorzaak. Volgens de onlangs aangestelde nieuwe CEO Oscar Izeboud wordt gezocht naar lichaamseigen middelen of eigenschappen om een bepaalde ziekte te bestrijden.
“Stel, je hebt een broer en een zus, met hetzelfde ziekmakende gen, en de zus krijgt een erfelijke ziekte, maar de broer niet. Dat betekent dat die broer in zijn lichaam dus een mogelijke oplossing voor die ziekte heeft”, zegt hij in een toelichting tegen de Telegraaf. “De truc is om die oplossing, in jargon een genetic modifier, te achterhalen.”
Als dat lukt dan zou er een medicijn tegen die ziekte moeten kunnen worden ontwikkeld in de vorm van een molecuul in een pil. Dat zou dan een veel goedkoper alternatief zijn voor complexe en peperdure gentherapie.
Bekijk onderstaand filmpje van Scenic Biotech zelf voor meer uitleg over de technologie.
Genentech is een dochteronderneming van Roche en is momenteel vooral op zoek naar medicatie voor stofwisselingsziektes, longziektes en kankers. Ook de eerste drie onderzoeksprogramma's van Scenic Biotech richten zich op die gebieden.
Mogelijke beursgang binnen een paar jaar
Er werken momenteel twintig mensen bij het in 2017 opgerichte Scenic Biotech, maar Izeboud verwacht snel door te kunnen groeien naar veertig tot vijftig medewerkers. Hij was eerder business developer bij biotechbedrijf Crucell en zette als bankier bij Kempen en NIBC afdelingen op die gespecialiseerd zijn in het financieren van biotech. Izeboud werd aangetrokken om Scenic Biotech op termijn naar de beurs te brengen.
"De aandeelhouders die we nu hebben, willen ons wel helpen groeien, maar op termijn willen we een succesvolle onderneming bouwen waarin ook andere grote institutionele beleggers van pas zullen komen, en daar kan een beursgang bij helpen", zegt hij daarover tegen de Telegraaf. "Wanneer? Binnen een paar jaar kan, maar ik heb wel geleerd dat je een beursgang moet doen als dat kan, niet als je moet."
Oprichters Sebastian Nijman en Thijn Brummelkamp zijn beide moluculair bioloog. Nijman is hoogleraar aan de Universiteit van Oxford en doet veel onderzoek naar kanker. Brummelkamp werkt voor het Nederlands Kanker Instituut en is hoogleraar in Utrecht. Ze hadden al persoonlijke contacten met Genentech en dat heeft tot deze miljoenendeal geleid.
"Genentech is een pionier in innovatieve biotech en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van onderzoek en ontwikkeling", zegt Nijman in een persbericht over de deal. "Scenic is een bedrijf dat vanuit de wetenschap werkt en dat Genentech onze eerste grote zakenpartner wordt is een grote waardering voor onze technologie. Door samen te werken kunnen we ons platform dat we nu vooral gebruiken voor therapeutische doeleinden veel verder uitbreiden."